Povrat novca do 20 posto od iznosa Raiffeisen kredita za energetsku efikasnost

„Klijente koji sredstva ovog kredita iskoriste za finansiranje investicija u energetsku efikasnost očekuje povrat novca do 20% od iznosa kredita.

Na ovaj način klijenti ostvaruju i dodatne koristi kao što su ušteda energije, povećanje vrijednosti nekretnine, ali i zaštita životne sredine smanjenjem emisije štetnih gasova“, izjavio je Karlheinz Dobnigg, predsjednik Uprave Raiffeisen banke, dodavši da Raiffeisen i na ovaj način daje doprinos i podršku dugotrajnoj zaštiti okoliša a što je u skladu sa strategijom održivosti prema kojoj posluje.

Povrat novca do 20% od iznosa kredita je moguć ukoliko su predmet kreditiranja sredstva sa minimalnom uštedom energije od 20% ili više. To u praksi znači da ukoliko klijent radove finansira iz kredita za energetsku efikasnost i odluči zamijeniti prozore za koje cijena kod izvođača radova iznosi 7.000 KM, klijentu će biti izvršen povrat novca u iznosu 1.400 KM.

Uslov za isplatu povrata je obezbjeđenje dokaza od strane klijenta da su provedene mjere za poboljšanje energetske efikasnosti prema kojima je odobren kredit.

Krediti za energetsku efikasnost dostupni su po povoljnim uslovima za stanovništvo, te za mala i mikro preduzeća i samostalne preduzetnike. Fizička lica se mogu odlučiti za Namjenski kredit za adaptaciju/rekonstrukciju stambene jedinice uz energetsku efikasnost ili Stambeni kredit za kupovinu postojeće stambene jedinice sa energetskim certifikatom. Više informacija dostupno je na: https://raiffeisenbank.ba/stanovnistvo/krediti-za-energetsku-efikasnost. Minimalna ušteda energije na sredstvima koja su predmet kreditiranja treba iznositi 20% ili više, a provjeru uštede energije možete izvršiti uz pomoć prodajnog savjetnika u najbližoj poslovnici Raiffeisen banke.

Raiffeisen BANK d.d. Bosna i Hercegovina je supsidijarno lice Raiffeisen Bank International AG, jedne od vodećih banaka u Srednjoj i Istočnoj Evropi te Austriji. 

Osnovana 1992. godine,  danas je jedna od vodećih banaka u Bosni i Hercegovini. Preko 1.300 zaposlenika Banke putem 99 poslovnica pruža usluge za oko 430.000 klijenata. Mnogobrojna, kako domaća, tako i međunarodna priznanja, kao što su priznanja renomiranih magazina Global Finance, Euromoney te The Banker, potvrda su uspješnog poslovanja Banke. Investiranje u nove tehnologije, iskusno i educirano osoblje koje se stalno usavršava, naglasak na individualnom pristupu klijentu, te uvođenje novih, savremenih proizvoda i usluga predstavljaju glavne faktore konkurentnosti Raiffeisen banke na bosanskohercegovačkom tržištu.

Raiffeisen grupu u Bosni i Hercegovini, pored Raiffeisen banke, čine, Raiffeisen INVEST, Raiffeisen CAPITAL, Raiffeisen LEASING, te RL ASSISTANCE.

Raiffeisen grupacija 130 godina kombinuje ostvarenje finansijskog uspjeha sa društveno odgovornim poslovanjem, pri čemu ekonomska, ekološka i društvena odgovornost čine jednu cjelinu, slijedeći osnovne principe društvene solidarnosti, samopomoći i održivosti koje je uspostavio Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Biznis.ba