Prodaja iPhona slabija od očekivanog, Apple na pragu da izgubi 9 milijardi dolara

Zbog toga je ovaj tehnološki div na pragu da izgubi oko devet milijardi dolara u odnosu na predviđanja.

U pismu koje je poslao investitorima Tim Cook je pojasnio kako probleme s prodajom imaju prvenstveno na području Kine što čini oko 20 posto ukupnih prihoda.

“Predvidjeli smo određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, ali nismo predvidjeli veličinu prodajnog usporavanja, naročito ne u Kini”, rekao je Cook.

Priznao je kako je Apple podbacio i na tržištima u razvoju gdje je također došlo do manjeg broja aktivacija novih iPhone telefona nego što je bilo očekivano.

Slabiju prodaju Tim Cook je obrazložio ekonomskim i drugim faktorima, no nije spomenuo da je cijena iPhonea možda ključni problem pada prodaje, prenosi Klix.

Kompanija je u novembru upozorila investitore da će jačanje dolara i nerazvijena ekonomija na nekim tržištima vjerojatno ugroziti prodaju iPhonea u posljednjem tromjesječju 2018. godine.

Analitičari su i tada upozoravali da na kompaniju Apple utječu američko-kineske trgovinske razmjene, a kompanija Apple je u srijedu potvrdila da su trgovinske tenzije narušile povjerenje potrošača. Cook je istakao kako Apple poduzima sve neophodne korake kako bi korisnicima olakšao trgovinu telefonima.

Biznis.ba