Ruski ministar: Uspješno smo preusmjerili izvoz naše nafte u prijateljske zemlje

Ruski ministar energetike Nikolaj Šulginov izjavio je da je Rusija uspješno preusmjerila sav izvoz svoje sirove nafte koji je pogođen zapadnim sankcijama zbog rata u Ukrajini u “prijateljske” zemlje, mada proizvodnja nafte i plina u toj zemlji i dalje pada ove godine, javlja Reuters.

Zapadne zemlje su uvele široke sankcije, uključujući embargo na uvoz ruske nafte, nakon što je Moskva poslala svoje oružane snage u Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Danas mogu reći da smo uspjeli u potpunosti preusmjeriti cjelokupni obim izvoza pogođenog embargom. Nije bilo smanjenja prodaje“, rekao je Šulginov na energetskom forumu.

Naveo je da se očekuje da će ruska proizvodnja nafte i gasa opasti 2023. godine zbog nedostatka evropskih kupaca i zbog pritiska i ograničenja sa Zapada.

Govoreći na istom događaju, Aleksandar Djukov, generalni direktor ruske naftne kompanije Gazprom Neft, rekao je da će 2023. godina biti teža od 2022. godine i da će pritisak sankcija rasti.

Gdje Rusija preusmjerava izvoz nafte?

Šulginov je rekao da Rusija radi na preusmjeravanju izvoza nafte i naftnih derivata u Aziju, Afriku, Latinsku Ameriku i Bliski istok sa svojih tradicionalnih tržišta u Evropi.

Kako javlja Reuters, Indija je u martu bila najveći kupac ruske sirove nafte Ural. Očekuje se da će isporuke Indiji činiti više od 50% ukupnog izvoza Urala na moru ovog mjeseca, s Kinom na drugom mjestu.

Zamjenik premijera Aleksandar Novak rekao je da je prodaja ruske nafte Indiji prošle godine skočila 22 puta, ali nije precizirao koliki je tačno prodano.

Rekao je da su energetski prihodi činili 42% ruskog saveznog budžeta u 2022. godini, u odnosu na 36% u 2021. godini, te da je rekao da je ruska energetska industrija održiva, uprkos izazovu zapadnih sankcija.

Podcrtao je da se Rusija mora fokusirati na povećanje izvoza energije u takozvane “prijateljske” zemlje.

Biznis.ba