Šarović: BiH može da ima pokrivenost uvoza izvozom od 70 posto

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je danas u Sarajevu da Bosna i Hercegovina može da ima pokrivenost uvoza izvozom od 70 posto, za razliku od trenutnih 61 posto.

 

Prije početka panel konferencije “Izazovi izvoza” Šarović je rekao novinarima da postoje i oni koji misle da mi možemo i trebamo da se vratimo zatvorenoj ekonomiji, ali da je BiH prihvatila međunarodne ugovore kojim se obavezala na slobodnu trgovinu.

– Moramo naše kompanije osposobljavati da opstanu i budu konkurentne a jedan broj njih je to shvatio i danas izvoze u najrazvijenije zemlje EU – istako je Šarović.

Direktor Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Momir Tošić naveo je da se pokazalo da je moguće ostvariti određeni napredak jer ni najveći optimisti nisu očekivali da će BiH izvoziti u EU pileće meso i mlijeko.

Naglasio je da je činjenica da BiH većinom izvozi poluproizvode, ali postoje i određeni finalni proizvodi u oblasti metalske i drvne industrije.

Panel diskusija organizirana je kao svojevrsna najava 31. dodjele priznanja najboljim kompanijama u BiH “100 najvećih u BiH” koja će biti održana 26. septembra u organizaciji Poslovnih novina i Vanjskotrgovinske komore BiH, a uz podršku LRC-a.

Biznis.ba / FENA