BiH

Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška: Pravo smo mjesto za sve investicije

Autor: Biznis.ba
Zoran Adžić, načelnik opštine Gradiška: Pravo smo mjesto za sve investicije

Opština Gradiška nastoji da maksimalno koristi svoje konkurentske prednosti, prije svega najbolji geografski položaj za ulaganje u čitavoj BiH, koji omogućuje pristup velikom tržištu i prenos znanja i tehnologija Evropske unije, kaže u intervjuu za "Nezavisne" Zoran Adžić, načelnik opštine.

Dodaje kako je Gradiška bogata prirodnim resursima i ima na raspolaganju konkurentnu i kvalifikovanu radnu snagu i proaktivnu administraciju, a da je dobijanjem BFC sertifikata to i potvrđeno.

"Sigurno je da postojeća privredna struktura na području naše opštine dovoljno govori u prilog činjenici da je Gradiška pravo mjesto za domaće i strane investicije. Značajan je broj uspješnih poslovnih priča, naročito iz drvoprerađivačkog i meteloprerađivačkog sektora, poljoprivrede, tekstila, ali i trgovine i uslužnih djelatnosti. Čvrsto vjerujemo da će u budućnosti privredna struktura na području naše opštine nastaviti da raste i da se razvija", kazao je on.

NN: Koliko je teško bilo ispuniti zahtjeve za dobijanje BFC sertifikata i koji dio u ovom procesu je vama bio najteži?

Adžić: BFC standard čini 12 veoma zahtjevnih kriterijuma i bilo je potrebno mnogo energije i truda. Formirali smo tim koji je naporno radio na ispunjenju kriterijuma i potkriterijuma. Stručnu pomoć nam je pružala Privredna komora RS. Najveći izazov je dokaz o saradnji opštine i privrede, dokumentovanost određenih procesa i elektronske usluge. Na kraju je opština ocijenjena sa 88,1 odsto ispunjenosti. Zadovoljni smo jer smo za kratko vrijeme uspjeli ostvariti navedeni rezultat.

NN: Da li ste osjetili neke pozitivne efekte i benefite od njega?

Adžić: Svakako da se pozitivni efekti osjete. Kao sertifikovana lokalna samouprava učestvujemo u raznim aktivnostima i projektima koje sprovode donatori međunarodnih organizacija. Ovdje prije svega mislim na USAID, GIZ, CRS. Započeli smo izgradnju postrojenja prečistača otpadnih voda u Agroindustrijskoj zoni u Novoj Topoli. Projekat sprovodi CRS, a donator sredstava je USAID. Zahvaljujući podršci njemačkog Ministarstva za privrednu saradnju i razvoj, sertifikovane lokalne samouprave u saradnji sa BFC SEE mrežom i GIZ ORF MMS nude podršku potencijalnim investitorima i postojećoj privredi za učešće u specijalizovanim programima razvojne saradnje koji se tiču uvođenja novih tehnologija, energetske efikasnosti, transfera tehnologija i znanja, unapređenja obrazovanja.

NN: Koliko je administracija bila spremna da se prilagodi njegovim zahtjevima?

Adžić: Administracija je bila pripremljena da će se izvršiti određene proceduralne izmjene, tako da nismo naišli na otpor. Takođe, tu nije kraj, jer nas već iduće godine očekuju pripreme za prelazak na ediciju III standarda BFC SEE. Izmjene su kontinuirane i svi zaposleni su prepoznali važnost ovog standarda.

NN: Kako su privrednici reagovali na ove procese s obzirom na to da je jedan od uslova dobijanja sertifikata i njihovo aktivno učešće u donošenju pojedinih odluka i stvaranju poslovne klime?

Adžić: Privrednici reaguju pozitivno i voljni su za saradnju. Rado se odazivaju sjednicama i sastancima i aktivno se uključuju u donošenje odluka. Posebno se ističe njihova uključenost u radu Privrednog savjeta, Partnerstva za razvoj i raznih radnih timova, kao što je na primjer Radni tim za izradu Strategije razvoja. Takođe, sve je veći broj zajedničkih aktivnosti i projekata u kojima opština i predstavnici privatnog sektora, u saradnji sa drugim javnim institucijama i organizacijama, učestvuju kao partneri, naročito iz oblasti obrazovanja. Uspostavljanje i vođenje javno-privatnog dijaloga i partnerstva nije potrebno samo da bi se zadovoljili zahtjevi BFC standarda ili nekog projekta u koji je opština uključena, već neophodnost da bi se putem interakcije javnog i privatnog sektora pronašla i usaglasila održiva rješenja, koja su osnov privrednog i cjelokupnog razvoja.

NN: Koje su prednosti vaše lokalne zajednice u privlačenju investicija u odnosu na druge?

Adžić: Opština Gradiška nastoji da maksimalno koristi svoje konkurentske prednosti, prije svega najbolji geografski položaj za ulaganje u čitavoj Bosni i Hercegovini, koji omogućuje pristup velikom tržištu i prenos znanja i tehnologija Evropske unije. Takođe, opština Gradiška je bogata prirodnim resursima i ima na raspolaganju konkurentnu i kvalifikovanu radnu snagu i proaktivnu administraciju. Sigurno je da postojeća privredna struktura na području naše opštine dovoljno govori u prilog činjenici da je Gradiška pravo mjesto za domaće i strane investicije. Značajan je broj uspješnih poslovnih priča, naročito iz drvoprerađivačkog i meteloprerađivačkog sektora, poljoprivrede, tekstila, ali i trgovine i uslužnih djelatnosti. Čvrsto vjerujemo da će u budućnosti privredna struktura na području naše opštine nastaviti da raste i da se razvija.

NN: Koje su najveće prepreke s kojima ste se suočavali u privlačenju novih investitora?

Adžić: Privlačenje novih investicija i podsticanje reinvestiranja domaćih i stranih investitora zahtijeva sistemski pristup. U protekle nepune dvije godine, u saradnji s međunarodnim organizacijama i Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju i drugim domaćim institucijama, radimo na tome da upravo na takav način uspostavimo postinvesticionu podršku i rad s investitorima u opštini Gradiška. Međutim, i pored toga i činjenice da opština Gradiška ima značajne komparativne prednosti u odnosu na druge opštine u okruženju, bitno je napomenuti da postoje određene prepreke za investiranje koje se odnose na cijelu Bosnu i Hercegovinu. To se prije svega odnosi na opšti nivo političke stabilnosti i nepredvidivosti poslovnog okruženja i nedovoljnu usklađenost obrazovnog sistema s tržištem rada. Opština Gradiška u skladu sa svojim nadležnostima, proaktivnim pristupom i dodatnim angažovanjem, nastoji da prevaziđe ili barem ublaži te prepreke.

NN: Ko su najvažniji investitori u vašoj lokalnoj zajednici?

Adžić: Pored nekoliko stranih investitora, kao što su kompanija "PMP Jelšingrad - FMG", HAKADESCH i "Prima ISG", koji nakon inicijalne investicije konstantno reinvestiraju, značajan je broj domaćih investitora koji pokreću djelatnosti kao samostalni preduzetnici ili reinvestiraju u proširenje postojećeg poslovanja. Od novijih primjera investiranja u Agroindustrijskoj zoni Nova Topola, ističu se italijanski gigant za proizvodnju rublja "Calzedonia", koji gradi proizvodni objekat površine oko 11.000 kvadratnih metara, u kojem će biti zaposleno od 350 do 400 radnika i gradnja tržnog centra u objektu površine oko 8.000 kvadrata, u kojem će u početku biti zaposleno nekoliko desetina radnika.

Biznis.ba / NN