Boeing otpušta 2.000 uposlenika, fokusira se na inženjering i proizvodnju

Proizvođač aviona Boeing namjerava otpustiti 2.000 uposlenika ove godine u sektoru finansija i ljudskih resursa te se fokusirati na inženjering i proizvodnju, javlja BBC.

Ovaj potez Boeinga je uslijedio u vrijeme kada kompanija ulaže više svojih resursa u “proizvode, usluge i razvoj tehnologije”. Neke usluge će prepustiti kompaniji Tata Consulting Services, koja je dio jednog od najvećih indijskih konglomerata.

Boeing se suočio s nizom različitih problema u proteklim godinama, uključujući prizemljenje modela 737 Max nakon dvije smrtonosne nesreće.

“Nastavit ćemo komunicirati transparentno s našim timovima jer očekujemo smanjenje radne snage u nekim funkcijama korporativne podrške. Kao i uvijek podržat ćemo kolege te pružiti pomoć i resurse za podršku njihovoj tranziciji”, saopćeno je iz Boeinga.

Otprilike trećina poslova bit će predana kompaniji Tata Consulting Services sa sjedištem u Bangaloreu. Međutim, iz Boeinga kažu da će povećati broj zaposlenih s “fokusom na inženjering i proizvodnju”.

Pored 15.000 ljudi koji su zaposleni u 2022. godini, kompanija namjerava ove godine pružiti još 10.000 radnih mjesta.

Boeing čini sve kako bi se vratio na pravi put nakon dvije katastrofalne nesreće, odnosno rušenja dva aviona 737 Max. Jedan je pripadao kompaniji Lion Air, a srušio se 29. oktobra 2018. godine u Javansko more 13 minuta nakon polijetanja iz Džakarte. Tada je poginulo 189 putnika i članovi posade.

Manje od pet mjeseci kasnije se srušio Boeing 737 Max kompanije Ethiopian Airlines na letu iz Etiopije prema Keniji. U ovoj nesreći je poginulo svih 157 putnika.

Kasnije je otkriveno da je uzrok nesreća propust u dizajnu, odnosno u softveru MCAS. Sistem je dizajniran da pomaže pilotima koji su upoznati sa starijim generacijama Boeinga 737, kako bi se izbjeli skupi dodatni treninzi.

Sistem je usmjerio oba aviona prema tlu, a piloti to nisu uspjeli spriječiti. Nakon popravki i obuke pilota, Boeing 737 Max je ponovo poletio u većini zemalja svijeta.

Biznis.ba