Szijjarto: Mađarska neće razgovarati o zabrani isporuke ruskog gasa

Mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto izjavio je kako Mađarska čak ni ne planira da razgovara sa drugim zemljama o zabrani isporuke ruskog gasa, jer bi ograničenja upropastila ekonomiju zemlje.

Szijjarto je na sastanku Evropskog savjeta o transportu, telekomunikacijama i energetici u Luksemburgu rekao da je na sastanak došao sa jasnim mandatom prema kome Mađarska ne želi da vodi razgovore o embargu na gas.

“To bi praktično onesposobilo našu ekonomiju i cijelu zemlju”, naveo je Szijjarto na “Fejsbuku”, prenio je TASS.

O pitanju stvaranja zajedničke platforme EU za kupovinu gasa, o čemu je planirano da se razgovara na sastanku u Luksemburgu, mađarski ministar je rekao da ne vidi probleme ako Evropska unija traži nove izvore gasa.

“Ali učešće u tome može samo biti dobrovoljno, a države članice ne mogu biti podložne bilo kakvoj obavezi u vezi sa kupovinom”, rekao je šef mađarske diplomatije.

Sijarto je rekao i da je isporuka ruskog gasa Evropi znatno smanjena zbog ozbiljnih tehničkih problema sa opremom gasovoda “Sjeverni tok”, koji su nastali zbog zapadnih sankcija.

Mađarska očekuje da Evropska komisija ispita da li je to, zaista, zbog činjenice da oprema koja je poslata na održavanje nije vraćena iz Kanade.

“Ako je to tačno, onda očekujemo neke akcije od Evropske komisije kako bi se osiguralo da isporuke gasa Evropi ne dođu u kriznu situaciju u kratkom roku”, rekao je Sijarto.

On je napomenuo da nedostatak gasa dovodi do daljeg poskupljenja na evropskom energetskom tržištu.

“Gazprom” je 14. juna saopćio da mora da smanji isporuke prirodnog gasa preko gasovoda “Sjeverni tok”, s obzirom na to da neke pumpne jedinice za gas nisu bile vraćene sa popravke od “Siemensa” na vrijeme. Njemačka kompanija je saopćila da nije u mogućnosti da isporuči jedinice iz Kanade, jer je ta zemlja uvela sankcije Rusiji.

 

Biznis.ba