Cazinski Limometal radi punom parom uz poštovanje svih odluka i preporuka o zaštiti uposlenika

Zbog pandemije korona virusa većina tvornica u našoj zemlji je zastavila ili smanjila proizvodnju, ali mašine u Limometalu, jednom od lidera na Balkanu u sektoru proizvodnje i prodaje krovno-fasadnih profilisanih limova, još uvijek rade punom parom.

Kako ističu iz menadžmenta uspješne kompanije iz Cazina, poštuju sve odluke i preporuke o zaštiti na radu.

– U fabrici, ali i na gradilištima preduzeli smo sve mjere zaštite, kako bi se opasnost od širenja korona virusa svela na najmanju moguću mjeru, a istovremeno omogućio nesmetan i normalan rad u kompaniji, ali i na gradilištima u Derventi, Bihaću i u Tuzlanskom kantonu. Od preventivnih mjera, obavezna je dezinfekcija ruku prilikom ulaska u prostorije i sva transportna vozila. S tim u vezi nabavili smo dozatore za dezinfekciju ruku, dezinfikatore za dozatore za ruke, dezinfekcijska sredstva, maske za sve radnike i rukavice za zaštitu ruku. Zaposlene u fabrici smo podijelili u dvije grupe, tako da jedni rade jedan dio dana, a drugi odmaraju. I radno vrijeme smo skratili i ono je sada od 8 do 15 sati. Udaljenost između radnika je po pet metara, a u adminstraciji je samo po jedan zaposleni u kancelariji– kaže direktor firme Mensur Mulalić.

Prvi čovjek uspješne tvornice svjestan je činjenice da će pandemija korona virusa i u našoj zemlji ostaviti teške ekonomske posljedice. Ističe da Limometal ima već dosta ugovorenih poslova, ali da je neophodna podrška države privatnim kompanijama.

– Za sada stojimo čvrsto na nogama. Naravno da će sve uticati i na globalnu ekonomiju. To ne može zaobići ni nas u BiH, ali valja nam se boriti. Sada je najbitnije da se svijet izbori sa pandemijom, otvore se putevi i granice, a onda će sve biti lakše – govori Mulalić te dodaje da je jedan od kamiona firme sa limom još uvijek u Italiji, ali da nije bilo zastoja u prozvodnji jer su taj problem riješili uvozom iz Turske.

Limometal se može pohvaliti bogatim portfoliom. Njegovi proizvodi se koriste u zemljama Bliskog Istoka, SAD-a, Južne Koreje i drugih. Zahvaljujući CE certifikatu proizvodnje prema svjetskim standardnima, omogućena im je međunarodna saradnja. Dugoročne i kratkoročne saradnje uspostavili su sa firmama širom svijeta, poput Ecosystem Haus iz Južne Koreje, Keep Company iz Iraka, REMS Immobilien iz Njemačke, A-Group Austrija i druge. Izložbeni salon i prodaju imaju u Cazinu.

Biznis.ba