Turska zabilježila 8,1 milijardi dolara stranih direktnih investicija

Turska je od januara do septembra 2018. godine zabilježila priliv stranih direktnih investicija u vrijednosti od 8,1 milijardu dolara, javlja Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo industrije i tehnologije Turske je saopćilo da su neto strane direktne investicije (SDI) u istom periodu prošle godine iznosile 7,76 milijardi dolara.

Prema zvaničnim podacima, Turska je samo u septembru ove godine imala priliv stranih direktnih investicija od 1,06 milijardi dolara.

Najveće strane investicije su ostvarene u augustu kada su iznosile 1,3 milijarde dolara.

U oblasti plasmana vlastitog kapitala, inače vodeće katregorije u stranim direktnim investicijama, direktni priliv investicija u Tursku iznosio je 4,26 milijardi dolara, od čega je 64,8 posto stiglo iz Europske unije.

Zemlje koje su u pomenutom periodu bile vodeće u strukturi direktnih stranih investicija su Italija sa 478 miliona dolara, Austrija 418 miliona i Holandija sa 338 miliona dolara.

U istom periodu, priliv stranih direktnih investicija iz azijskih zemalja je iznosio 997 miliona dolara, a iz SAD-a 249 miliona dolara.

U Turskoj je ove godine otvoreno ukupno 4.918 novih kompanija sa stranim kapitalom u ukupno 27 grana industrije.

Strane direktne investicije jedan su od najvažnijih oblika međunarodnih tokova kapitala. Ključnu ulogu u tokovima kapitala, prije svega kao investitori, ali i kao korisnici, imaju razvijene zemlje.

Biznis.ba / FENA