Lideri EU bez dogovora o ograničavanju cijene plina

Lideri Evropske unije okončali su, u petak, u jutarnjim satima, još jednu raspravu o odgovoru bloka na energetsku krizu bez dogovora o tome hoće li ograničiti cijene plina, objavio je Reuters.

Reuters navodi kako se EU bori s visokim cijenama energenata koje potiču inflaciju i povećavaju izglede za recesiju diljem kontinenta, a situaciju dodatno pogoršava i to što je Rusija smanjila dotok plina nakon invazije na Ukrajinu.

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Na summitu koji je počeo u četvrtak, u Briselu i koji je potrajao do kasno u noć, lideri EU su na kraju podržali prijedloge koje je Europska komisija iznijela ove sedmice o pokretanju alternativne referentne vrijednosti za ukapljeni prirodni plin i dobrovoljnu zajedničku kupnju plina, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati sljedećih sedmica.

Međutim, nakon sedmica pregovora među liderima zemalja EU, ministrima i diplomatima o toj temi nije donesena konačna odluke o ograničenju cijene plina u EU.

“Sada imamo vrlo dobar i čvrst plan za nastavak rada na temi cijena energije”, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Biznis.ba / Hina