Londonska berza otpušta 250 radnika

Londonska berza (LSE) najavila je danas da će otpustiti 250 radnika u ovoj godini, u sklopu priprema za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Odluku o otpuštanjima, čiji je cilj ostvarivanje godišnje uštede od 30 miliona funti, saopštio je novi direktor berze Dejvid Švimer, koji je na tu funkciju stupio u avgustu prošle godine, prenosi Rojters.

“Jako smo dobro pripremljeni za sve scenarije Bregzita. Očekujemo da će mogućnosti za rast na međunarodnom nivou neutralisati eventualne nepovoljne trendove na tržištu u 2019. godini”, rekao je Švimer novinarima.

Londonska berza, kako je saopšteno, međutim neće uspjeti da ostvari ciljanu profitnu maržu za ovu godinu od oko 55 posto, s obzirom na planiranu kapitalnu potrošnju.

Otpuštanja će zahvatiti sve djelove poslovanja, a fokusiraće se na smanjenje dupliranih radnih mjesta, istakao je Švimer.

“Svi dijelovi grupe, uključujući one za koje se procjenjuje da će biti najteže pogođeni Bregzitom, poput kliringa, i dalje dobro posluju, bez promjena u tržišnoj poziciji”, naglašava direktor.

Panevropska trgovinska platforma Londonske berze, Turquoise, aplicirala je nedavno za dobijanje dozvole za otvaranje svog centra u Amsterdamu koji bi nakon Bregzita trebalo da pruža usluge klijentima u EU.

Švimer očekuje da će holandski regulatori uskoro odobriti njihov zahtjev.

“U slučaju da Britanija sa EU postigne dogovor o tranzicionom periodu, trgovanje dionicama čije su cijene iskazane u evrima i dalje će biti u Londonu”, dodaje on.

LSE grupa je, prema danas objavljenom poslovnom izvještaju, završila prošlu godinu sa 15 posto većom operativnom dobiti, koja je dostigla 931 miliona funti (1,23 milijarde dolara), dok su ukupni prihodi porasli devet posto, na 2,14 milijardi funti.

Biznis.ba