Njemačke industrijske narudžbe bilježe drugi veliki pad u tri mjeseca

Narudžbe njemačkih fabrika naglo su pale u oktobru, potaknute znatno manjom potražnjom iz zemalja izvan europodručja, prema službenim statistikama objavljenim u ponedjeljak.

Ministarstvo privrede saopćilo je da su narudžbe pale za 6,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je drugi veliki pad u tri mjeseca. Narudžbe su pale za 8,8 posto u augustu i porasle za 1,8 postou septembru.

Narudžbe u njemačkoj industriji važan su pokazatelj njemačke privrede, najveće u Europi. Posljednje brojke dolaze u trenutku kada je poslovno povjerenje opterećeno stalnim uskim grlima u lancu opskrbe i ponovnom pojavom zaraze koronavirusom, navodi Associated Press.

Potražnja za investicijskim dobrima poput fabričkih mašina u oktobru je pala za 10,7 posto, saopćilo je Ministarstvo privrede. Ukupni učinak smanjen je zbog 18,1 posto pada narudžbi iz zemalja izvan eurozone i 3,2 posto pada narudžbi njemačkih partnera u eurozoni. Domaća potražnja porasla je za 3,4 posto.

Ministarstvo je objavilo da su ukupne narudžbe bile 1posto manje nego godinu dana ranije. Upozoreno je, međutim, da je indeks trenutno promjenjiv i da se nedavni razvoj događaja “ne treba previše analizirati”. Ministarstvo je također saopćilo da bi narudžbe bile manje za samo 1,8 posto da su velike narudžbe isključene.

 

 

(FENA)