Američki dolar ojačao, euro oslabio

Na svjetski  tržištima je vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice  zabilježila najveći rast od februara, dok je tečaj eura prema američkoj valuti pao 1.5 posto. Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 1.4 posto, na 102,69 bodova.

Pritom je dolar prema europskoj valuti ojačao 1.5 posto, pa je cijena eura skliznula na 1,0850 dolara. Tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao je, pak, 0.6 posto, na 135,70 jena. Najveći sedmični rast dolara od februara zahvaljuje se njegovom statusu sigurne valute u nesigurna vremena.

Fed bi mogao još jednom povećati kamatne stope

Na Wall Streetu i drugim najvećim svjetskim burzama vlada nesigurnost jer se kinesko gospodarstvo ne oporavlja tako brzo kao što se očekivalo, nakon ukidanja covid mjera. Uz to, vlada neizvjesnost u vezi pregovora između demokrata i republikanaca u SAD-u o povećanju gornje razine državnog zaduživanja.

Ako se do 1. juna u Kongresu ne postigne dogovor, savezne vlasti neće moći financirati rad dijela državnih institucija. U fokusu ulagača bili su prošloga tjedna podaci o inflaciji u SAD-u. U aprili su potrošačke cijene na mjesečnoj razini porasle za 0.4 posto, brže nego mjesec dana prije, dok je na godišnjoj razini inflacija skliznula s 5 na 4.9 posto.

No, premda pokazuju da inflacijski pritisci popuštaju, ti podaci nisu tako uvjerljivi, pa je moguće da će američka centralna banka još jednom povećati kamatne stope. Doduše, na tržištu novca procjenjuje se da Fed više neće povećavati kamate, nego ih krajem godine čak i početi smanjivati.

“Američki dolar slovi za sigurno utočište”

No, to će ovisiti o kretanju inflacije idućih mjeseci, a čelnici Feda poručuju da bi se inflacija još neko vrijeme mogla zadržati na povišenim razinama. Tako je guvernerka Feda Michelle Bowman kazala da će centralna banka možda trebati još jednom povećati kamate ako inflacija ostane povišena. Sve to podržalo je jačanje američke valute.

S druge strane, slabost ostalih najvažnijih svjetskih valuta posljedica je očekivanja da će središnje banke u zapadnom dijelu svijeta, uključujući europsku, uskoro zastati s povećanjem kamata, dok se ne vidi daljnji razvoj situacije s inflacijom.

“Dolarov uspon prošle sedmice je višedimenzionalan. Kako slovi za sigurno utočište, ulagači u američku valutu sklanjaju kapital zbog slabosti kineskog gospodarstva i nesigurnosti na Wall Streetu”, kaže Joe Manimbo, analitičar u tvrtki Convera.

(Biznis.ba)