Merkel progurala novi zakon, tvrtke će morati testirati radnike

Trenutačno 60 posto zaposlenih ima mogućnost testiranja, no vlada smatra da to nije dovoljno. Zaposleni s višim rizikom zaraze, poput onih koji rade u javnom prijevozu ili žive u kolektivnom smještaju, trebali bi dobiti mogućnost testiranja dva puta tjedno.

Prema anketama, s tim se slaže 84 posto zaposlenih.

Njemačka vlada usvojila je izmjene zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojima se utvrđuju jedinstvene mjere u cijeloj zemlji za područja s velikim brojem zaraženih. Ograničenje izlaska iz kuće od 21 do 5 sati ujutro, ograničenje druženja na članove jednog kućanstva s jednom osobom koja ne pripada kućanstvu te zatvaranje trgovina, restorana, kafića i kulturnih institucija stupilo bi automatski na snagu kada broj novozaraženih u tri uzastopna dana skoči na više od 100 na tjednoj razini.

Iz ureda kancelarke procjenjuju da bi lockdown mogao trajati sve do sredine lipnja.

Jučer je broj novozaraženih u tjedan dana skočio na 140,9 na 100.000 stanovnika. To je najviša vrijednost od 15. siječnja.

Udruga liječnika intenzivne medicine Divi pozvala je političare da što prije postrože epidemiološke mjere jer se broj bolesnika na intenzivnoj njezi povećava brže nego što se očekivalo, piše Jutarnji list.

Ako ovaj tjedan donesu takvu odluku, broj pacijenata na intenzivnim odjelima do kraja travnja porastao bi na 6000 koliko je bilo i u drugom valu. No, s odgodom od dva tjedna broj pacijenata na intenzivnoj porastao bi na 7000, upozorio je jučer predsjednik udruženja za intenzivnu i hitnu medicinu Gernot Marx.

Da bi Njemačka dobila nacionalnu, a ne decentraliziranu borbu protiv covida-19, s tim su se morali složiti premijeri 16 saveznih pokrajina. Do posljednjeg časa protivio se premijer Schleswig-Holsteina Daniel Günther (CDU), kao i berlinski gradonačelnik Michael Müller (SPD) koji je bio protiv uvođenja policijskog sata, odnosno zabrane izlaska iz kuće, osim iz opravdanih razloga, između 21 i 5 sati.

“Svakako je ispravno smanjiti kontakte što je više moguće, u zatvorenom i na otvorenom, ograničiti ih na minimum”, rekao je.

Ali, odlazak u šetnju, sam ili u paru, ne predstavlja veliku opasnost.

(Biznis.ba)