Dionice AstraZenece tonu nakon informacije o smrti volontera

Dionice AstreZenece skliznule su s pozitivnog u negativni teritorij nakon informacije o smrti volontera tokom testiranja vakcine protiv koronavirusa.

U poslijepodnevnoj trgovini u srijedu, dionice ovog farmaceutskog diva izgubile su oko 1,7 posto vrijednosti.

Brazilske zdravstvene vlasti objavile su u srijedu da je umro dobrovoljac u kliničkom ispitivanju vakcine za Covid-19 tvrtke AstraZeneca i sveučilišta Oxford.

Vlasti su dodale da će se ispitivanje unatoč tome nastaviti. Pojedinosti o umrlom nisu objavile, pozivajući se na povjerljivost podataka o sudionicima.

Univerzitet u Sao Paulu, koje sudjeluje u fazi 3 ispitivanja vakcine u Brazilu, odvojeno je saopćio da je umrli Brazilac, ali ne i to gdje je živio. Kako je javio Bloomberg pozivajući se na neimenovane izvore, preminuli nije primio vakcinu već se nalazio u kontrolnoj skupini.

Oxford je objavio da je neovisno tijelo potvrdilo da incident nije nuspojava vakcine i da se ispitivanje nastavlja.

AstraZeneca jedan je od četiri proizvođača lijekova koje SAD podržavaju u kasnoj fazi ispitivanja potencijalne vakcine. Vakcina AstraZenece, nazvana AZD1222, koristi genetski materijal iz koronavirusa s modificiranim adenovirusom.

U julu je kompanija objavila podatke koji su pokazali da je njeno cjepivo proizvelo obećavajući imunološki odgovor u ranoj fazi ispitivanja i čini se da se dobro podnosi, prenosi SEEbiz.

(FENA)