Vitaminka “kiseli” minus: Nedostatak sirovina najveći uzrok lošeg poslovnog rezultata

Nedostatak sirovine za glavne proizvode, uz sve izraženiji nedostatak radne snage, glavni su razlozi za još jedan poslovni minus koji je zabilježila banjalučka “Vitaminka”, kažu u njenoj upravi.

Ovo preduzeće za preradu voća i povrća prošlu godinu je završilo sa gubitkom od 2,4 miliona maraka, čime se akumulirani gubitak u posljednje dvije godine popeo na oko 4,6 miliona KM.

Žarko Mikić, direktor preduzeća, kaže kako je tendencija negativnih dešavanja na tržištu sirovina nastavljena, te da je upravo to najviše uticalo na poslovni rezultat.

“‘Vitaminka’ je veoma ovisna o crvenoj paprici od koje pravimo ajvar i filete, a nje nije bilo čak ni u Makedoniji. Takođe, na domaćem tržištu, a ni u Srbiji, nije bilo žute paprike babure pa smo ostali bez tih proizvoda. Nije bilo ni feferona, a problem smo imali i s krastavcima, gdje nismo imali ni izbliza količine koje smo mogli prodati”, kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, sirovine iz uvoza bile su skupe, a kvalitet ni blizu kao kod stalnih dobavljača pa je odluka menadžmenta bila da se proizvodnja smanjuje sve dok se tržište sirovina ne stabilizuje.

Kada je ova godina u pitanju, on najavljuje žestoku borbu s konkurencijom u programima gdje se koristi domaća sirovina.

“Nikad ne možete predvidjeti naše tržište. Ako bude dovoljno sirovine, neće biti problema, ali ako ona bude preskupa kao što najavljuju povrtari, moraćemo mijenjati asortiman”, kazao je Mikić.

Da je “Vitaminka” u problemima, najbolje ilustruje podatak o poslovnim prihodima, koji su u 2018. godini iznosili 11 miliona maraka, dok su, na primjer, 2007. godine bili oko 30 miliona KM.

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara RS, kaže kako nestašica na domaćem tržištu povrća vuče korijene iz 2016. godine. Tada je, kaže on, rod bio iznad prosjeka i mnogo povrća je bačeno.

“Zbog toga je automatski 2017. i 2018. manje zasijano. Uz to sve, prošla godina je bila vrlo nepovoljna s vremenskim prilikama, gdje je prinos bio 30 odsto manji, a nije bilo dobro ni u Evropi”, kaže Mastalo.

Dodaje kako je rano predvidjeti kakve će biti cijene u ovoj godini.

On kaže kako se “Vitaminka” nema čemu nadati bar kada je domaća proizvodnja u pitanju, ako ne promijeni način poslovanja s poljoprivrednicima.

“Oni potpišu ugovore s ljudima, ali ih ne poštuju. Ako slučajno negdje na tržištu pronađu jeftinije povrće, kupuju ga. Sa druge strane, kada povrće poskupi, traže od proizvođača cijene niže od ugovorenih”, tvrdi Mastalo.

Iz Bijeljine, inače, istovremeno stiže jedna drugačija priča. Tamo je, naime, rukovodstvo Prehrambene industrije “Sava” juče potpisalo više od 100 ugovora s poljoprivrednicima iz Semberije o otkupu poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, a otkupne cijene u odnosu na prethodnu godinu biće, kako obećavaju, povećane u zavisnosti od vrste proizvoda. Stevo Filipović, direktor fabrike, kazao je kako je poziv za saradnju i dalje otvoren, a da će fabrika otkupiti sve proizvedeno u Semberiji. Semberski poljoprivrednici koji niz godina sarađuju sa “Savom” ističu da su zadovoljni saradnjom i da ova fabrika otkupi sve ugovorene količine.

 

Biznis.ba / NN