Aluminij ide u projektovani stečaj, kompanija ne pristaje na taj razvoj događaja

Kako Klix.ba saznaje mostarska kompanija trebala bi otići u tzv. projektovani stečaj, koji će biti iniciran nakon što javno bude objavljen revizorski izvještaj. Izvještaj bi trebao biti dostavljen Vladi Federacije BiH ovih dana, a naredne srijede na konferenciji za medije bit će objavljen zvaničan stav najvećeg pojedinačnog vlasnika Aluminija d.d. Mostar.

Projektovani stečaj je poseban vid stečajnog postupka koji skoro pa isključuje mogućnost likvidacije subjekta, scenarija koji je često najrealniji kod onih klasičnih stečajnih postupaka.

Mostarska kompanija duguje više od 400 miliona KM i eksperti smatraju da bilo koji drugi scenario, koji uključuje namirivanje potraživanja, ali i nastavak proizvodnje nije izvodiv.

Kako saznajemo stečaj nije prihvatljiv upravi, ali ni radnicima mostarske kompanije, koja insistira na provedbi Aneksa 8. Sporazuma koji je 2013. potpisan s Vladom Federacije BiH, a koji podrazumjeva subvencioniranje troškova električne energije. Uprava Aluminija trebala bi se sutra putem saopćenja oglasiti o trenutnom stanju te svojim pogledima na saniranje stanja u kompaniji koja ima 900 zaposlenih.

Problemi Aluminija d.d. Mostar traju najmanje deceniju, a eksperti ih dovode u vezu sa neulaganjem u razvoj tehnologija i dalje prerađivanje proizvedene legure te strogo stranačko upravljanje i gospodarenje kompanijom. Situacija je eskalirala početkom oktobra kad je Nezavisni operator sistema (NOS) zaprijetio skidanjem kompanije s mreže napajanja, što bi značilo je njeno potpuno gašenje.

Uprava posljednih mjeseci muku muči s likvidnošću, struju po rekordno visokim cijenama kupuje dan za dan, a troškovi električne energije u tom režimu znaju koštati i milion KM dnevno. Na stanje u kompaniji radnici su upozoravali brojnim štrajkovima upozorenja.

Biznis.ba / Klix.ba