Cvijanović u posjeti američkoj kompaniji koja posluje u RS-u

Predsjednica Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović tokom boravka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) razgovarala je u Atlanti sa predstavnicima kompanije “NCR”.

Na sastanku, koji je održan u sjedištu te američke kompanije, bilo je riječi o mogućnostima proširenja saradnje i poslovanja s RS, kao i njenom uključivanju u svjetske tržišne tokove.

– Cvijanović je ocijenila da je ulazak “NCR” kompanije na ovdašnje tržište, poruka i drugim kompanijama da je RS pogodno mjesto za ulaganje, te izrazila zadovljstvo činjenicom da je radom “NCR” Banja Luka RS-u omogućeno da postane dio globalnog tržišta i da se nađe na listi svjetskih destinacija za softvere, naučne inovacije i tehnologije – saopćeno je iz kabineta entitetske predsjednice.

Saradnja institucija tog bh. entiteta s respektabilnom američkom kompanijom, kako je navela, omogućila je otvaranje novih radnih mjesta i zapošljavanje visokoobrazovanog kadra mlađe populacije, s izvanrednim tehničkim i jezičkim sposobnostima, ali i povećala konkurentnost RS-a u odnosu na okruženje.

Rečeno je i da je “NCR” odabrao Banju Luku i RS kao destinaciju zbog talentovane i stručne radne snage, telekomunikacione infrastrukture, posvećenosti Vlade programu podrške zapošljavanju, te je izraženo uvjerenje da će to strateško partnerstvo dati dobre rezultate i u budućnosti.

Kompanija “NCR”, koja u Banjoj Luci uspješno posluje od 2016. godine i zapošljava oko 300 ljudi, rezultat je pregovora koje je Cvijanović vodila tokom ranijih posjeta SAD-u, zajedno sa Predstavništvom RS-a u Vašingtonu.

U nastavku posjete, entitetska predsjednica će u Vašingtonu, kako je najavljeno u saopćenju, u odvojenim susretima razgovarati sa predstavnicima institucija SAD-a.

Biznis.ba / FENA