GIKIL – Značajno smanjena mogućnost nastanka kvarova u fabrici Koksara

U Global Ispat Koksnoj Industriji d.o.o. Lukavac (GIKIL) proteklih dana završen je još jedan značajan projekt s ciljem smanjenja mogućnosti nastanka kvarova koji su posljednjih mjeseci dovodili do kraćih i dužih ispada na koksnoj bateriji V u fabrici Koksara, kada je dolazilo i do zastoja u radu elektrosisača koksnog gasa .

 

Riječ je o projektu fabrike Energana u vrijednosti od oko 35.000 KM na osnovu kojeg je izvršena kompletna sanacija svih zabilježenih nedostataka na GIKIL-ovim 35 kV dalekovodima.

– Na ispade koji nastaju kao posljedica prekida u napajanju električnom energijom sa trafostanice Puračić, na žalost, ne možemo mnogo uticati, jer je za održavanje te distrubitivne mreže zadužena Elektroprivreda BiH, ali možemo poboljšati stanje onoga što se nalazi u GIKIL-u. S tim ciljem angažovana je firma Umel – Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, koja je za nas izvršila sanacione radove na zračnim dalekovodima 35 kV TS Puračić-TS Azotara i 35 kV TS Puračić-TS IV KB –  pojašnjava direktorica fabrike Energana Aida Akeljić.

Pored smanjenja broja ispada i intervencija na dalekovodima, kako je pojasnio  rukovodilac odjeljenja za proizvodnju i distribuciju električne energije Aldin Kadrić, ovim aktivnostima obezbijeđen je i njihov sigurniji i pouzdaniji rad, a produžen je i vijek trajanja dalekovoda.

– Radovi su se odnosili na čišćenje konstrukcije stubova od korozije i izradu antikorozivne zaštite, čišćenje rastinja u i oko konstrukcije stubova, te rasjeka rastinja na trasi dalekovoda, kao i čišćenje i sanaciju oštećenog betona na vratovima temelja. Također, aktivnosti su uključivale mjerenje otpora uzemljivača za svaki stub, postavljanje nosača odvodnika prenapona, demontažu odvodnika prenapona i potpornih izolatora i ugradnju novih, čišćenje staklenih izolatorskih članaka od prašine, te geodetsku provjeru sigurnosnih udaljenosti, čime je uspostavljen stabilniji rad elektro mreže GIKIL-a, a što dalje utiče na tehničko-proizvodnu sigurnost rada postrojenja u kompaniji – dodao je Kadrić.

Pored ovih aktivnosti, uz angažman firme Culon d.o.o Tuzla, značajni radovi završeni su i na fabrici Azotara, gdje je izvršena rekonstrukcija 6 kV postrojenja.

– Iz rada su izbačeni zastarjeli malouljni prekidači i izvršena je ugradnja nove opreme proizvođača Schneider Electric postrojenja za upuštanje u rad motora snage 2,5 MW kompresora CR 200 u trafostanici Azotara  35/6 kV, s ciljem povećanja stepena pouzdanosti rada ključnog motora za rad Fabrike. Pored povećanja stepena pouzdanosti postrojenja, rekonstrukcijom se postiže efikasnije i lakše održavanje, a također se eliminira i upotreba ulja u prekidačima što je prihvatljivo i sa ekološkog stanovišta – istakao je upravnik RJ Elektro-održavanje fabrike Remont Elvir Memić.

Vrijednost radova iznosila je dodatnih 38.000 KM, saopćeno je iz GIKIL-a.

Biznis.ba / FENA