Skupština dioničara Aluminija odbila sramnu i ponižavajuću ponudu Abraham Group

Dial Ivan Šakota rekao je da se Nadzorni odbor u posljednje vrijeme ponašao sramno, te da je ponuda koja je danas odbijena ustvari ponuda kakva bi se objektivno mogla ponuditi za iznajmljivanje prosječnog kafe bara u Mostaru …

Skupština dioničara Aluminija odbila je ponudu Abraham grupacije za najam dijela postrojenja nekadašnjeg giganta u iznosu od 30 hiljada maraka.

Protiv prihvatanja ponude bilo je 78 posto članova Skupštine.

Rekao je ovo opunomoćenik Vlade FBiH Stipo Buljan u izjavi.

“Odluka je adresirana na ime druge kompanije, umjesto na onu koja je trebala sklopiti ugovor sa Aluminijem. Prijedlog je bio da to bude Aluminij dd Mostar sa Aluminij Industryjem, dok je u ugovoru to Abraham grupa. Dakle, riječ je o dvije pravne osobe iz Federacije BiH i jednom stranom“, rekao je Buljan.

Vlada FBiH je, ističe, svim akterima naložila da se ugovor nastoji korigovati u roku od mjesec. Govoreći o zahtjevu za plaćanje električne energije, kontatovao je da bez obzira što se na nešto gleda navijački, zakoni do kraja moraju poštovati.

“Ono što se odnosi na struju piše u memorandumu o kojem se Vlada jučer nije očitovala“, dodao je.

Ističe i kako se mnogo vremena izgubilo, a da se nije ozbiljno tragalo za dugoročnim rješenjem za posrnulog giganta.

“Vlada mora štititi svoju imovinu i radna mjesta, a to se ovim ugovorom ne garantuje ni u tragovima. Stavka o struji ne postoji u ugovoru, već samo u memorandumu“, rekao je, potvrdivši da je predstavnik Republike Hrvatske glasao za prihvatanje ponude.

Predstavnik Udruženja dioničara Aluminija Dial Ivan Šakota rekao je da se Nadzorni odbor preduzeća u posljednje vrijeme ponašao sramno, te da je ponuda koja je danas odbijena ustvari ponuda kakva bi se objektivno mogla ponuditi za iznajmljivanje prosječnog kafe bara u Gradu Mostaru.

Slično je razmišljanje i njegovog kolege Zlatka Topića – Bele. On je naveo da je ishod Skupštine sasvim očekivan. Kaže i kako je lično od Vlade tražio da se ponuda Abraham grupacije odbaci, jer je ona “sramna i ponižavajuća“ za kuću kakva je Aluminij.

Biznis.ba